Verspreiding van houtworm

Heeft u houtaantasters geconstateerd in uw huis of pand? Dan is het van belang om verdere verspreiding van houtworm te voorkomen. Houtaantasters kunnen zich namelijk wel degelijk verder verspreiden. En dat kan veel overlast en schade veroorzaken. Lees in dit artikel hoe houtworm zich verder verspreidt en hoe houtworm in uw huis of pand komt. Bij helpen u verder met het bestrijden van houtworm.

 Of bel voor vragen naar 085-0218972

Hoe kan houtworm zich verspreiden?

Verspreiding houtworm bestrijden

Aantasting door larven

Verspreiding van houtworm kan op verschillende manieren plaatsvinden. De meest voorkomende manier waarop houtworm zich verspreidt is door de larven. Deze beestjes knagen zich jarenlang door houten constructies en kunnen in houten meubels verschuilen. Ze tasten langzaam het hout aan en verspreiden zich op deze manier naar andere houten delen. Complete houten constructies kunnen worden aangetast en het gevolg is dat de draagkracht afneemt.

Vliegende houtworm

Een andere manier van verspreiding vindt plaats door vliegende houtworm. Na een aantal jaar ontpoppen de larven tot houtwormkevers. Deze kevers kunnen zeer goed vliegen en verspreiden zich verder naar andere houtdelen. In de naden en kieren van hout leggen de kevers vervolgens eitjes en wanneer die uitkomen tot larven begint de cirkel weer opnieuw. Een houtwormkever legt tussen de 40 tot 60 eitjes en de boktor tot wel 200 eitjes.

Hoe komt houtworm in mijn huis?

houten constructie houtworm bestrijden

In sommige gevallen waren de houtwormlarven altijd al aanwezig in de houten delen van een constructie. Dat is pech, want de kans is groot dat houtworm zich al verder heeft verspreid naar andere delen. Het kan ook zijn dat houtworm op een bepaalde manier binnenshuis is gekomen. Dat kan op verschillende manieren. Een veelvoorkomende manier is doordat er gebruikt, of oud, hout naar binnen mee wordt genomen. Haardhout is een grote boosdoener. In haardhout kan houtworm al aanwezig zijn en daaruit kan het zich verder verspreiden in huis. Ook tweedehands houten meubels kunnen houtaantasters bevatten. Wanneer het hout is bewerkt met beits of verf, dan is de kans kleiner dat de plaagdieren hierin aanwezig zijn. Wanneer een meubel gaatjes in het hout bevat, neem deze dan niet mee naar binnen. Vermoed u houtworm in huis? Er zijn verschillende manieren om dit te herkennen.

Overlast in huizen en boerderijen

De laatste jaren ontstaat er steeds meer overlast in Nederland door boktorren of houtwormkevers in huis. Mede door de milde winters kunnen de beestjes zich sneller verspreiden. Daarnaast is goede isolatie van huizen en boerderijen gunstig voor de overlevingskans van houtaantasters.

Schade door houtworm

Een larve van houtworm kan uw houtenconstructies of meubels jarenlang aantasten. De houtwormen knagen zich door het hout waardoor de draadkracht van het materiaal verzwakt. Een dakconstructie of een houtskelet kan totaal worden aangetast door een houtaantaster. Op lange termijn kan er zelfs instortingsgevaar ontstaan.

Houtworm verspreiding voorkomen

houtworm herkennen

In eerste instantie is preventie het belangrijkst. Laat uw houten delen of meubels voorbehandelen met beits, lak of verf. Zo krijgen houtaantasters geen kans om binnen te dringen. Als het hout op een later moment is behandeld, dan kan het zijn dat er al houtworm in het hout aanwezig was. Heeft u houtworm geconstateerd? Kom dan snel in actie te komen om verdere verspreiding te voorkomen. Door een goede behandeling uit te (laten) voeren met toxische bestrijdingsmiddelen worden zowel de eitjes, larven als de kevers verdelgt. U voorkomt op deze manier verdere verspreiding.

Houtworm laten bestrijden

houtworm bestrijden houtwormspecialist boktorspecialist houtwormbestrijding

De bestrijding van houtworm vereist vakkundige kennis over de behandeling en de veiligheidsmaatregelen. We raden dan ook aan om dit over te laten aan een houtwormspecialist. Attack Plaagdierbeheersing helpt u graag verder. Wij voeren professionele behandelingen uit en doen dit op een zorgvuldige manier. Onze experts hebben veel ervaring op het gebied van houtwormbestrijding. We brengen aantastingen en schades aan het licht en maken een goede inschatting van de juiste behandeling. We werken uitsluitend met professionele en effectieve middelen en voeren een kwalitatieve behandeling uit tegen een scherp tarief.

Laat houtaantasters bestrijden door een houtwormspecialist.
Kom snel in actie om verdere overlast te voorkomen!

 ma t/m vrij | 8.00 tot 17.00