Wat is houtworm
In Nederland zijn er veel verschillende kevers waarvan de larven in hout leven. Deze houtaantastende larven verzamelen we onder één naam: houtworm. De term houtworm staat dus niet specifiek voor één soort, maar hier vallen verschillende keverlarven onder. Neem bijvoorbeeld de houtwormkever, de boktor en de bonte knaagkever.
We maken onderscheid tussen twee soorten: drooghoutboorders en nathoutboorders. Onder de drooghoutboorders verstaan we insecten die gedroogd hout in gebouwen of opslagplaatsen aantasten. De bekende soorten zijn de larven van de houtwormkever en de huisboktor.
Nathoutboorders zijn insecten die hout buiten (o.a. in het bos) aantasten. Staande en gevelde bomen kunnen aan deze insecten ten prooi vallen. Eén van de bekendste nathoutboorders is de veranderlijke boktor, die nog al eens in openhaardhout voorkomt.
Hoe lang leeft houtworm?
De totale duur van de levenscyclus kan flink uiteenlopen en verschilt per soort houtworm. De larven van de gewone houtwormkever leven circa 3 jaar. Maar de larven van de huisboktor kunnen wel 4 tot 12 jaar actief blijven.
De levenscyclus van houtworm begint bij de eitjes. Deze worden gelegd in het hout. Na een aantal weken komen de eitjes uit tot houtwormlarve. Deze larven leven dus het langst en graven tot wel jarenlang in de houten delen. Daarna verpoppen ze zich tot een volwassen houtwormkever. Deze kever leeft over het algemeen maar 3 tot 4 weken.
Kan houtworm vliegen?
Houtworm zelf, de larven dus, kunnen niet vliegen. Zodra ze zich ontpoppen tot kever kunnen ze wel degelijk vliegen. Het zijn dan ook de vliegende kevers die voor de meeste verspreiding zorgen. Zowel binnenshuis als naar andere huizen en houten delen. Met een beetje pech vliegt de kever door het raam naar binnen en verspreidt zich over de houten delen. Dan begint alle ellende.