Houtworm in meubels

Houtworm kan een last zijn voor uw houten meubels en constructies in huis. Houtwormlarven kunnen houten delen flink beschadigen. Wees daarom alert op de eventuele aanwezigheid van houtworm in uw houten meubels.

Meubels waarin houtworm voorkomt

Houtworm bestrijden meubels tafel

Houten meubels kunnen een ware verrijking zijn voor het interieur van uw huis, maar het is belangrijk dat u deze objecten controleert op de aanwezigheid van houtworm. De houtwormlarven boren zichzelf in houten delen en kunnen jarenlang uw meubels aantasten. Gehele houten objecten en constructies kunnen worden beschadigd en dat gaat ten koste van de duurzaamheid van het hout.

Houtworm in kasten of tafels

Houtworm verschuilt zich graag in houten kasten, tafels, vloeren of balken. Wanneer een meubel is gemaakt van naald- en loofhout (de meest voorkomende Europese houtsoorten) dan bestaat er een kans dat hierin houtworm aanwezig is. Onbehandeld en droog hout heeft de voorkeur, maar dit geeft geen garantie op een houtwormvrij meubel. Uiteindelijk kunnen alle houten objecten houtwormen bevatten.

Houtworm in meubels herkennen

Houtworm in meubels kast houtwormgaatjes

De beste manier om houtaantasters in uw meubels te herkennen is door te controleren op houtwormgaatjes. De kleine gaatjes zijn de uitvliegopeningen van de kevers. De gaatjes zijn bij houtwormkevers rond en ongeveer 1 á 2 mm in diameter. Als het gaat om boktorren dan zijn dit ovale uitvliegopeningen van 6-9 mm. Het kan uiteraard voorkomen dat er gaatjes in uw meubel zitten, maar dat de aanwezigheid is gestopt. Er zijn verschillende manieren om actieve houtworm in uw hout te herkennen. Zo kunt u letten op aanwijzingen zoals houtwormzaagsel, knagende geluiden en vliegende houtwormkevers. Lees meer over hoe u dit kunt controleren.

Houtworm in meubels voorkomen

Houtworm in meubel

U verkleint de kans op houtaantasters als u uw meubels laat behandelen met bijvoorbeeld verf, lak of beits. Toch blijft de kans op houtworm altijd aanwezig. Het kan namelijk voorkomen dat de larven door onbehandelde naden en kieren naar binnen dringen. Daarnaast is het mogelijk dat de larven al aanwezig waren in het hout. Zelf bij nieuw hout kan dit het geval zijn doordat er al houtworm in de fabriek aanwezig was. Het is aan te raden om houten objecten op gaten te controleren voordat u het in huis zet. Zeker als het gaat om tweedehands meubels en onbewerkt hout.

Laat houtworm vakkundig behandelen

Behandeling houtwormbestrijding houtworm bestrijden

Wanneer u houtworm heeft geconstateerd in uw meubels, dan is de kans reëel dat er al verdere verspreiding heeft plaatsgevonden naar anderen houten objecten in uw huis. Denk bijvoorbeeld aan de balken in de houten constructie. Een behandeling tegen houtaantasters is in dat geval ten zeerste aan te raden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Houtwormlarven kunnen namelijk de kracht van de (dak)constructie aantasten en daardoor kan de draagkracht afnemen. Er kan zelfs instortingsgevaar ontstaan. Door vroegtijdig vakkundige bestrijding in te schakelen kunt u deze problemen voorkomen. Wij helpen u graag verder. U kunt contact opnemen om een afspraak te maken met een medewerker voor een vrijblijvende inspectie en offerte.

Laat houtaantasters bestrijden door een houtwormspecialist.
Kom snel in actie om verdere overlast te voorkomen!

 ma t/m vrij | 8.00 tot 17.00