Knaagdieren zoals ratten en muizen vormen wereldwijd de grootste groep zoogdieren. Door snelle voortplanting neemt de populatie constant toe. Rattenplagen worden steeds lastiger te beheersen. De bruine rat (ook wel Noorse rat, rioolrat of gewone rat) zorgt door heel Nederland voor veel overlast.
Waar leven bruine ratten?
Bruine ratten zijn goede zwemmers en gravers en voelen zich thuis erg thuis in bijvoorbeeld riolen, stortplaatsen en maïsvelden. De bruine soort duikt regelmatig op in stedelijke en landelijke gebieden zoals in woonwijken, bedrijventerreinen en stadscentra. De bruine rat komt tegenwoordig in heel Nederland voor.
Waar zit de bruine rat?
Een Bruine rat kan binnenshuis tussen de mensen leven en nestelen. Maar midden in de natuur, ver weg van bewoning, is ook een goede optie. Ze worden vaak in verband gebracht met riolering en dat is terecht. Bruine ratten zijn, zeker in vergelijking tot de zwarte rat, geen goede klimmers en zoeken laag gelegen schuilplekken zoals gaten en holen in wegen en bouwkundige constructies.
Wat eet een bruine rat?
Ratten voeden zich met producten als granen, groenten, fruit en vis. Ze zijn met name te vinden op plaatsen met een groot (en slordig) voedselaanbod, tussen het afval en bij voorkeur in de omgeving van water.
Het uiterlijk van een bruine rat
De bruine rat is een stevig gebouwd dier met een vrij stompe snuit. De rug van de beesten is vaak grijsbruin en de buik is lichter van kleur. Het gewicht van een volwassen, grote bruine rat is gemiddeld 400 – 500 gram. De grootte verschilt en kan uiteenlopen van 21 tot 30 cm.
Bruine ratten planten zich snel voort
De ontwikkeling van de bruine rat is vrij snel: de vrouwtjes zijn na circa 3 maanden geslachtsrijp en kunnen in hun korte leven (ca. 1 jaar) tot wel 15 worpen van 5 – 10 jongen ter wereld brengen.
De plaagdieren worden veelal buiten in de tuin of in openbare ruimtes geconstateerd. Wanneer u last heeft van de bruine rat in de tuin dan is de kans aanwezig dat u dicht bij water woont en dat u ergens voedselwaren in uw tuin heeft liggen. Door al het etenswaren uit de tuin weg te halen, inclusief vogelvoer, verkleint u de kans dat de beesten terug zullen keren. Daarnaast is het belangrijk om afval goed op te bergen en te zorgen voor een goede hygiëne. In sommige gevallen dringen de ratten huizen en tuinen binnen via openingen en zelfgemaakte holen. Rattenholen zijn te vaak te vinden bij muren en schuttingen onder dichte begroeiing.
Komen de ratten ook binnenshuis?
Wanneer u ratten heeft geconstateerd is het belangrijk om te controleren of ze in uw huis of bedrijf komen. Wanneer dit het geval is dan is het belangrijk om vakkundige rattenbestrijding in te schakelen. Wanneer de ratten alleen buiten in de tuin of in openbare ruimtes komen dan kunt u een melding maken bij uw gemeente. Zij maken dan een afweging in hoeverre rattenbestrijding noodzakelijk is.
Overlast door de bruine rat kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het kan schade veroorzaken. U kunt rattenoverlast herkennen door de volgende 7 problemen die kunnen ontstaan:
Ons devies is ‘voorkomen is beter dan genezen’. Door goede bouwkundige voorzieningen zoals goed sluitende deuren en smalle ventilatieopeningen blijven bruine ratten buiten de deur. Een goede hygiëne is tevens van belang. Denk aan de juiste opslag en afvoer van afval, opslag van producten en de algehele hygiëne van de opslagruimten. Door onze ervaring kunnen we u hier een passend advies in geven. Daarnaast hebben we een speciaal weringsproduct voor het afdichten van gaten en kieren tegen knaagdieren; onze MouseShield kit. In tegenstelling tot normale kit werkt dit goed om ratten en muizen buitenshuis te houden.
Als u rattenbestrijding inschakelt dan voeren we eerst een weringsonderzoek uit. Daarbij kijken we uw pand of huis na op eventuele risico’s. Vervolgens passen we maatregelen toe zoals het afdichten van de geconstateerde gaten (<2,5 cm). Dit doen we met MouseShield en/of staalwol. Aanbevelingen op het gebied van hygiëne en bouwkundige gebreken worden genoteerd in de rapportage, zodat we gericht actie kunnen ondernemen. De rattenbestrijding kan vervolgens worden uitgevoerd door de inzet van klapvallen in rattenkisten. We plaatsen deze op de looppaden van de ratten. Door het gebruik van lokaas kunnen we de ratten laten wennen aan de kisten. Door de rattenkisten herhaaldelijk te controleren en door eventueel bij te sturen zorgen we dat u snel van de rattenplaag af bent.
Wij lossen alle ongedierteproblemen op met respect voor het milieu en met goedgekeurde bestrijdingsmiddelen. Attack richt zich in eerste instantie op het deskundig adviseren van haar klanten. Indien er een bestrijdingsactie dient te worden uitgevoerd, dan gebeurt dat uitsluitend met bestrijdingsmiddelen welke zijn toegelaten door Inspectie Leefomgeving en Transport.
Professionele bestrijding
Direct een afspraak
Bestrijders bij u in de regio
55+ jaar rattenbestrijding