Houtworm in huis

Houtworm in huis kan veel overlast veroorzaken. Houtaantasters kunnen zich namelijk snel verspreiden in alle houten delen in huis. Houtworm komt vaak voor in onbehandeld hout van bijvoorbeeld constructies, vloeren en meubels. Heeft u het vermoeden dat u houtworm in huis heeft? Hou dit scherp in de gaten en schakel bij overlast houtwormbestrijding in.

Houtworm in uw huis

Houtworm in huis

Over het algemeen hebben houtaantasters de voorkeur voor onbehandeld hout. Daarom komt houtworm vaker voor in oudere huizen en panden. Houtwormkevers en – larven worden hier dan ook regelmatig aangetroffen. Waar de houten delen, meubels en vloeren bestaan uit hout dat niet bewerkt is, kan er gemakkelijk overlast ontstaan. Er hoeft maar één meubel of houten deel te zijn met houtworm en de verspreiding gaat vanzelf.

Houtworm in uw woning of pand is te herkennen door drie kenmerken:

  • Gaatjes in houten delen
  • Het ontstaan van boormeel onder houten delen (er is sprake van actieve houtworm)
  • Knaaggeluid bij houten delen
  • Vliegen houtwormkevers

Houtworm in stolpboerderijen

houten constructie houtworm bestrijden

Stolpboerderijen zijn in veel gevallen de dupe van houtaantastende insecten. Een groot deel van de boerderijen in ons land zijn al wat ouder. Deze zijn gebouwd met houten draagconstructies van onbewerkt hardhout; aantrekkelijk voor houtaantasters. Zowel de larven van houtworm als van boktor graven zich in de houten delen. Met name de boktor knaagt zich in de lengte van het hout en zorgt voor een vermindering van de draagkracht van de constructie.

Hoe komt houtworm in huis?

Haardhout houtworm in huis

Houtworm kan op verschillende manieren in huis komen. Veel voorkomende manieren zijn door het in huis halen van tweedehands meubels of stookhout. Houtworm kan hier al in hebben gezeten en kan zich verspreiden naar andere houten delen in huis. Heeft u het vermoeden dat u houtworm in uw woning heeft? Dan is het verstandig om op korte termijn in actie te komen. Zeker indien uw woning of stolpboerderij bestaat uit een houten draagconstructie.

Houtworm in huis voorkomen

Er zijn een aantal manieren waarop houtworm in huis kan komen. Om overlast door houtworm te voorkomen dient u rekening te houden met het volgende:

  • Controleer uw stookhout op houtworm en bewaar dit bij voorkeur niet in huis.
  • Controleer tweedehands houten meubels op houtworm. Een antieke kast of tafel kan een pracht zijn voor in huis, maar kan ook veel ellende met zich meebrengen.
  • Zorg voor behandeld hout in huis. Daarmee bedoelen we dat de houten delen zijn bewerkt met verf, beits of lak.

Laat houtaantasters bestrijden door een houtwormspecialist.
Kom snel in actie om verdere overlast te voorkomen!

 ma t/m vrij | 8.00 tot 17.00