Hout is een duurzaam en gemakkelijk te verwerken materiaal geschikt voor vele toepassingen zoals bouwconstructies, schuren, vloeren en meubels. Wanneer hout niet goed wordt verwerkt kan het voorkomen dat ongedierte het hout gaat aantasten. Bijvoorbeeld door de boktor. Dit is een van de meest schadelijke hout vernielende insecten en het bestrijden van de boktor op korte termijn is van groot belang.
De Boktor tast bij voorkeur vuren-, grenen- en dennenhout aan. Het beestje gebruikt hout om zich voort te planten. Kort na de paring in het voorjaar legt het wijfje tot wel 200 eitjes in naden en spleten. Een paar weken later zoeken de uitgekomen larven beschutting in het hout. Boktorlarven houden zich 4 tot 5 jaar op in het hout en kunnen houten draagconstructies, steunbalken en dakbeschotten ernstig beschadigen met hun boorgangen. Uiteindelijk verpoppen de larven zich dicht onder de oppervlakte van het hout waarna de cyclus zich opnieuw voltrekt.
Huisboktorren worden 1 tot 2,5 cm lang en zijn bruinzwart van kleur. Ze zijn te herkennen aan lange voelsprieten en twee grijzige vlekken te zien op de rugschilden. Mannetjes zijn veel kleiner dan vrouwtjes.
Een larve van de boktor kan tot 3 cm lang worden en is witgeel. Ze hebben hele kleine pootjes, een platte ovale kop en goed ontwikkelde kaken om door het hout te knagen. De larve zorgt voor de meeste schade in het hout.
De term boktor en houtworm wordt veel door elkaar gebruikt. Houtworm is eigenlijk een verzamelnaam voor houtaantastende insecten. De boktor valt hier ook onder en is dus een houtwormsoort. Er vindt vaak verwarring plaats met de houtwormkever. Het grootste verschil zit ‘m in de aantasting van het hout. De boktor graaft dieper tot de kern van het hout dan de kever. Daarnaast zijn de boorgaten van de boktor ovaal en die van de houtwormkever zijn kleiner en ronder. Het is belangrijk dat er voorafgaand aan de bestrijding een determinatie plaatsvindt om er zeker van te zijn om welke houtaantaster het gaat. De behandeling kan hier vervolgens op worden aangepast.
Bij dragende constructies van panden is het van groot belang om het hout te behandelen bij de aanwezigheid van boktorren. De larven van een huisboktor zorgen voor de meeste overlast. Zij zoeken beschutting in hout, vaak naald- en loofhout, en tasten vervolgens houten constructies aan. De beestjes blijven 4 tot 5 jaar in het hout en maken allerlei booringangen. Dit levert problemen op bij draagconstructies, steunbalken en dakbeschotten van huizen en panden. Gevaren ontstaan doordat de stevigheid van de constructie wordt aangetast. Bij veel aantasting kan er zelfs instortingsgevaar ontstaan. Tijdig actie ondernemen is daarom noodzakelijk.
Boktorren komen wellicht vaker voor in houten constructies en meubels dan u denkt. Boktor in huis zit vaak verscholen en is niet altijd makkelijk te herkennen. Toch zijn er verschillende typische kenmerken die wijzen op de aanwezigheid van boktorren:
Boktor zelf bestrijden
Wilt u eerst zelf de boktor te bestrijden? Er zijn een aantal manieren om dit zelf te proberen. Door het gebruik van bestrijdingsvloeistof of temperatuur regeling is het in sommige gevallen mogelijk om boktorren te verwijderen. Het zijn echter foutgevoelige methodes. Wanneer er delen worden overgeslagen kan de plaag in een korte periode opnieuw opbloeien. Daarnaast kunnen de vloeistoffen zonder veiligheidsmaatregelen zeer schadelijk zijn voor uw gezondheid. Onze ervaring leert dat boktorbestrijding zonder de nodige kennis het probleem vaak niet blijvend oplost.
Boktor vakkundig laten bestrijden
Een goede behandeling begint met een inspectie en een determinatie. Allereerst wordt er gekeken of er sprake is van de boktor of een andere houtaantaster zoals de houtwormkever. Daarnaast is het belangrijk om te weten op welke plekken in de constructie de beesten zijn genesteld.
Een goede bestrijder zorgt ervoor dat alle veiligheidsvoorzieningen in acht worden genomen. Belangrijk is dat er geen schade aan de omgeving wordt aangericht en dat de behandeling veilig kan worden uitgevoerd. Voordat de behandeling begint wordt het hout stofvrij gemaakt en al het boormeel verwijderd. Dit zorgt voor een optimale opname van het bestrijdingsvloeistof. Als tweede dient er te worden bepaald of een oppervlaktebehandeling voldoende is, of dat er injecteertechnieken gebruikt moeten worden. Wanneer dit is bepaald dan kan er worden overgegaan tot bestrijding en wordt er een toxische vloeistof onder lage druk op of in het hout aangebracht.
Professionele bestrijding
Direct een afspraak
Bestrijders bij u in de regio
Al 55+ jaar ongediertebestrijding
Bij de bestrijding van de boktor in huis is het van belang alle schuilplaatsen van de boktor op te sporen. Tijdens het bestrijden wordt vooral gelet op de boorgangen (blazen) welke zich vlak onder het houtoppervlak bevinden. Attack krabt alle aantastingen uit en verwijdert boormeel en stof van de te behandelen houten delen zodat het vloeistof optimaal kan binnendringen. Het middel heeft de volgende eigenschappen:
Verschillende behandelingsmethoden
Na behandeling moet het hout goed droog zijn voordat het weer beschilderd kan worden. Indien de aantasting van het hout groter is (doordat de boktor dieper in het hout zit) bestrijden we middels injecteertechnieken. Ook houtwerk dat voorzien is van afwerklagen zoals verf of was komen in aanmerking voor injectie. Na het plaatsen van injectiepluggen injecteren we de vloeistof onder hoge druk. De druk zorgt ervoor dat de bestrijdingsvloeistof tot in de kern van het hout actief is en daarmee alle aanwezige houtaantasters bestrijdt.
Ook bij bouwkundige aanpassingen, renovaties of verbouwingen kunnen we van dienst zijn. Onze inspecteur brengt eventuele aantastingen direct aan het licht. Zo voorkomt u erger!
Neem contact op als u professionele hulp nodig heeft. U kunt direct een afspraak maken of de kosten opvragen voor boktor bestrijding.
Professionele bestrijding
Direct een afspraak
Bestrijders bij u in de regio
Al 55+ jaar ongediertebestrijding
ma t/m vrij | 8.00 tot 17.00