Onder limonadewespen verstaan we de gewone wesp en de Duitse wesp. Dit zijn de meest voorkomende wespensoorten in Europa. Een limonadewesp maakt bij voorkeur een nest in een beschutte plek zoals in een spouwmuur of onder een dak. Eén wespennest kan meer dan 5000 wespen in voortbrengen in een enkel seizoen.
De populatie van een wespennest bestaat uit werksters (10-15 mm lang), koninginnen (20 mm) en darren (15 mm). Op de zijkant van de kop van limonadewespen bevinden zich grote facetogen. Het wespennest en de raten worden gemaakt van zacht hout en andere vezels.
In het voorjaar legt de koningin in elk van de cellen tussen de raten een eitje. De daaruit komende larven worden door haar gevoed. Zodra volgroeid, spint de larve een soort van papierachtig deksel over de opening van de cel. Na verpopping komen de werksters (onvruchtbare wijfjes) tevoorschijn om zorg te dragen voor de voeding van de koningin en de overige larven én de verdere uitbouw en verdediging van het nest. In augustus komen de darren en koninginnen uit het nest om te paren. Darren sterven snel na de daad. Bij het optreden van de eerste nachtvorst sterven ook de werksters. De jonge (bevruchte) koninginnen overwinteren op een beschutte plaats.
Wespen zijn van nut voor het evenwicht in de natuur. Het zijn namelijk echte jachtdieren die leven van andere insecten. Zonder wespen zullen er veel meer insectenplagen zijn in de landbouw en in uw tuin. In sommige gevallen worden limonadewespen zelfs ingezet om oogsten in kassen te beschermen.
Limonadewespen hebben suiker nodig als energiebron. Dit is dan ook de reden dan de wespen op zoete producten afkomen. Limonade, bier, jam en snoep hebben een grote aantrekkingskracht tot wespen. Ook bij afvalcontainers, in productieruimtes, banketbakkers en fruitverwerkende fabrieken worden limonadewespen vaak geconstateerd. Vaak rond de maand augustus neemt de overlast toe en worden de wespen agressiever.
Als wespen in het nauw worden gedreven dan worden ze snel agressief. Ook als het nest verstoord dreigt te worden steken wespen sneller. Stop invliegopeningen van een wespennest daarom ook nooit zelf dicht. De wespen gaan op zoek naar een andere opening en zwerven sneller in huis. Ze aarzelen niet om de eerste de beste persoon een pijnlijke steek uit te delen.
Een wespensteek is gelukkig in de meeste gevallen ongevaarlijk. Het kan echter wel gevaar opleveren wanneer men overgevoelig is voor het gif van wespen (Histamine en Apitoxine). Wanneer men in de mond of in de nek wordt gestoken kan dit opgezwollen slijmvliegen en ademhalingsproblemen opleveren.
Over het algemeen kun je voorkomen dat je door wespen wordt gestoken door rustig te blijven. Blijf uit de buurt van wespennesten en verstoor de beesten niet in hun vliegroute. Maak geen slaande bewegingen naar wespen, daar worden ze agressief van.
Op een gestoken plaats zo snel mogelijk anti-histamine-zalf, alcohol of salmiakspiritus aanbrengen. Ook het gebruik van een pen met ammonia kan van nut zijn. Raadpleeg een arts wanneer iemand na een steek bleek of duizelig wordt.
De mate van overlast van wespen in 2020 is afhankelijk van het weer. Door de zachte winter hebben naar verwachting veel wespenkoninginnen het overleefd. Wanneer er sprake is van een warme en droge zomer in Nederland dan kunnen er veel wespennesten ontstaan. We hebben dit jaar al diverse meldingen gehad van beginnende wespennesten.
Laat de bestrijding van limonadewespen over aan onze medewerkers. Zij hebben kennis van de leefwijze van de wesp en kunnen bovendien met minimale middelen een maximaal effect bereiken. En dit zonder ongewenste bijwerkingen voor mens en milieu. Stop de invliegopeningen nooit zelf dicht! Met Attack bent u snel, professioneel en zonder overlast gegarandeerd van het wespennest af. Wij spuiten een poedervormig contactgif in de invliegopeningen van het nest. De werksters nemen het gif aan hun pootjes mee het nest in en zorgen ervoor dat de koningin en de larven hier ook mee in aanraking komen. U bent gegarandeerd van de overlast af.
Professionele wespenbestrijding inschakelen? Neem contact op met Attack op 085-0218972
ma t/m vrij | 8.00 tot 17.00