Voorkom schade, bestrijd de bruine rat

Algemeen
Bruine ratten zijn goede zwemmers en gravers en voelen zich thuis in riolen, op stortplaatsen, in/om maïsvelden enz. Ze voeden zich met velerlei producten waaronder granen, groenten, fruit en vis. Derhalve zijn zij met name te vinden op plaatsen met een groot (en slordig) voedselaanbod, bij voorkeur in de omgeving van water. De bruine rat is een stevig gebouwd dier met een vrij stompe snuit. Het gewicht van een volwassen bruine rat is gemiddeld 400 - 500 gram. De ontwikkeling van de bruine rat is vrij snel: de vrouwtjes zijn na circa 3 maanden geslachtsrijp en kunnen in hun korte leven (ca. 1 jaar) tot wel 15 worpen van 5 - 10 jongen ter wereld brengen.

Aanwezigheid bruine ratten herkennen
Bruine ratten kunnen flink wat overlast veroorzaken:

 • Knaagschade aan kabels en buizen (kortsluiting, lekkages, storingen)
 • Overbrengen van ziekten zoals de ziekte van Weil en paratyfus
 • Overbrengen van ziekten, denk aan pseudovogelpest en de varkenspest
 • Vervuilen en beschadigen van voorraden
 • Krassende geluiden in muren of onder vloeren
 • Uitwerpselen
 • Bruine ratten maken graag holen
 • De bruine rat kan wel 15 nesten per jaar produceren

Bestrijding
Ons devies is ‘voorkomen is beter dan genezen’. Door goede bouwkundige voorzieningen zoals goed sluitende deuren en smalle ventilatieopeningen kan men bruine ratten buiten de deur houden. Een goede hygiëne is tevens van belang. Denk aan de juiste opslag en afvoer van afval, opslag van producten en de algehele hygiëne van de opslagruimten. Een effectief product voor het afdichten van gaten en kieren is MouseShield.

Wij streven ernaar alle ongedierteproblemen op te lossen met respect voor het milieu. Attack richt zich in eerste instantie op het deskundig adviseren van haar klanten. Indien er een bestrijdingsactie moet worden uitgevoerd gebeurt dat uitsluitend met bestrijdingsmiddelen welke zijn toegelaten door Inspectie Leefomgeving en Transport. Onze servicemedewerkers voeren altijd eerst een weringsonderzoek uit, waarbij uw pand nagekeken wordt op eventuele risico’s. Tijdens de bezoeken geconstateerde gaten <2,5 cm worden direct gedicht met Mouseshield en/of staalwol. Aanbevelingen op het gebied van hygiëne en bouwkundige gebreken worden genoteerd in de rapportage, zodat we gericht actie kunnen ondernemen. Denk aan gebruik van rattenkisten.

Snel van uw bruine rattenplaag af? Een bouwkundig advies nodig? Bel Attack. Wij ondernemen direct actie.

Download hier onze brochure betreffende dierplaagbeheersing. Direct hulp nodig? Bel kosteloos naar 0800-0242000 of laat een bericht achter via bel mij terug.

 • Neem contact op
 • Bel ons gratis op 0800 024 20 00
 • Bel mij terug
  Velden met een * zijn verplicht
 • Of stuur ons een email
Leer meer over ongedierte!
Ik wil meer weten over:
Bekijk oplossingen
Op zoek naar een adviseur?
Bekijk ons werkgebied:
Bekijk locatie

Nieuws

Oplossing voor bedrijven Oplossing voor bedrijven Bent u particulier? Attack biedt voor elk soort ongedierte een effectieve oplossing. Bent u particulier? Attack biedt voor elk soort ongedierte een effectieve oplossing.